Blog

News & Updates

Culinary & Service News

Kulinarische News  
Kochen & Gastronomie
Culinary News
Cooking & Highlights
Novosti kulinarstva  
Kuhanje & Gastronomija
What Ireland has to offer to hospitality staff from the Balkan countries?

Ireland is the first step in a wider world of career opportunities for a lot of gastronomy workers from the Balkan countries. The English language, the membership of the EU as, well as good flight connections are the main reasons for choosing this island republic. But what is there to expect from the so called Green Island and its capital Dublin?

The first thing that you need to have in order to apply for any kind of job in Ireland is the Personal Public Service (PPS) Number. In order to get that, you have to have a residence. You can apply for it via E-Mail, online or you can do it the old fashion way, personally at the Citizens Information Centre. After accomplishing that (you will need around a week to get it done) you can start your search for a new culinary challenge.

The first thing that comes up is the fact that there are lots of possibilities of employment. It could be at the typical Irish Pub, an international hotel chain or a high-end restaurant with a dash of stardust. You don’t have to be frightened of cleaning plates here forever. Due to the flat hierarchy you have plenty possibilities of learning and advancing. The Irish people are an easy-going nation and there are also people from all around the world. You can choose between exploring new cultures or be safe as a part of the Balkan community. Living in Ireland is not cheap, rent of a simple room can easily cost you € 600 per month. And you get your pay check once per week.

New generation of gastronomy professionals need to travel, learn foreign languages, taste new flavours and Ireland sounds like a good place to start your own adventure. After that you can go anywhere, your credentials are now internationally recognized. Most of the staff working in hospitality, go back to the European continent, mostly to Germany or Austria where they can continue their professional path and also be closer to their home country and family. With the ability of speaking two main foreign languages and by being an expert of hospitality you will always be able to find a suitable job for you, especially if you are a gastronomadic type of person. Ireland is waiting for your culinary journey!

Our recommendation for your start of life in Ireland definitely is a pint of Guinness. Cheers!

Najbolji pozdravi

Culinary & Service Career

 

Buduci Turizam i njegove promjene koje dolaze…

Turizam je djelatnost koja se mora odgovoriti na promijene. Prije stotinjak godina, topla voda u hotelskoj sobi bila je luksuz. Kasnije je to zamijenio Wellness. Još i danas možemo vidjeti konobare kako svoje narudžbe pišu na komadić papira iako mnogi već koriste tablete za naručivanje. Uz pomoć te tehnologije, narudžba dolazi direktno na šank gdje se radi piće te u kuhinju gdje se radi jelo. Tehnologija je tu konobaru uštedila nekoliko kilometara hodanja dnevno. Svaki dobri prodavač tehnologije rekao bi je posluga pri tome dobila „dodatno vrijeme koje može posvetiti gostu“. Činjenica je da se turizam mora prilagoditi vremenu, a ono je postalo sve brže, kao i promjena. U ovome članku „Service and Culinary Career“ pokušati će vam dočarati promijene koje se već događaju a biti će sastavni dio rada za desetak godina.

Interna komunikacija

Interna komunikacija je za sve koje rade u turizmu već poznata pod terminu „organizirani kaos“. Uvijek postoje kolege koji nešto nisu čuli ili razumjeli. Danas postoje interni sustavi komunikacije koji otklanjaju takve „šumove“ u komunikacijskome kanalu. Postoje razni ponuđači koji nude socijalne mreže po mjeri, baš za vaš turistički objekat. Objekti budućnosti neće imati papirnate podsjetnike već terminiranu repetativan zadatak koji iskače na Vašem mobilnom aparatu u određene vrijeme na određene dane, baš kada bi se i trebali obavit

 

Eksterna komunikacija

Isto kao i interna, eksterna komunikacija također doživljava revoluciju. Korona kriza najjače je pogodila seminarsku granu turizma. Razgovor u živo i konferencije zamijenile su aplikacije „Zoom“ i „Meet”. Navika prisustvovanja predavanjima od doma, koja je postojala i prije Korone, zadržati će veliki dio publike. Komunikacija sa gostom kroz različite kanale (direktni upit e poštom, Booking.com, Expedia) moguće je voditi kroz centralizirane programe. Na najčešće postavljena pitanja moguće je i automatizirati odgovore. Chat Box je najbolji primjer za to. Eksterna komunikacija doživjeti će veću jasnoću, grafiku i slogane koje će biti razumljivi za svih. Velike kompanije već su napravile tu domaću zadaću.

 

Procesi

Tehnologija i njen način funkcioniranja uvelike će promijeniti način rada. Digitalizacija i automatizacija, pojmovi koji se više vežu za druge industrije te za sistemsku gastronomiju sve će više oblikovati turizam budućnosti. Mogućnost da informacija bude dostupna cijelo vrijeme za svih unaprijediti će već prije spomenutu komunikaciju, pametna soba omogućiti će gostu intuitivno upravljanje smještajnom jedinicom a i kompjutorski sistemi biti će poput modernog radnika, oni će se konstantno nadograđivati i umrežavati. Naglasak će biti na prodavanju dodatnih sadržaja gostu. „Upselling“ se već i danas najviše oslanja na tehnologiju. Bukirati termin za masažu ili mjesto u restaurantu jednostavno napraviti uz pomoć hotelske aplikacij.

 

 Razvoj organizacije

Budućnost pripada onima koji znaju što žele, ljudima sa vizijom. Puno objekata u našoj regiji funkcionira na temelju velike potražnje, uopće se ne razlikuje od drugih. Ta stvarnost promijeniti će se nakon korone i gost će postati izbirljiviji. Organizacija sama treba dobiti identitet a organizacija koje su već specijalizirane tražiti će razvoj na novi nivo. Konzultatske tvrtke svakog tipa sa svojim poslovnim „know how“om imati će pune ruke posla u o i preoblikovanju mnogih turističkih tvrtki. Proces je to koji će neke i uništiti, no oni koji nisu donijeli  odluku već su propali.

 

Da biste se bolje pripremili za budućnost, bitno je pratiti i razumjeti nove trendove. Znanje pomaže svakome pri donošenju odluke. A da biste tu odluku donijeli lakše „Culinary and Service Career” nastaviti će vas informirati o aktualnostima iz svijeta turizma i hotelijerstva!

Najbolji pozdravi

Culinary & Service Career

 

Jel ste svoje znanje u Corona-krizi nadogradili ili ste se pak zapustili????

Korona kriza snažno je pogodila turizam. Radnici koji se nikada nisu trebali bojati za posao, budući da ga je uvijek negdje u svijetu bilo, suočili su se sa egzistencijalnim pitanjima. Hoteli, restorani i kafići zatvorili su svoja vrata i ne znaju kada će ih ponovno otvoriti. Država pokušava pomoći no vlada velika nesigurnost u društvu. Kriza je globalna i pratiti će nas još neko vrijeme. No što učiniti u to vrijeme?

 

Činjenica je da svijet nakon pandemije neće biti isti. Ponude posla biti će manje a broj nezaposlenih biti će veći. To za radnike znači da se moraju specijalizirati kroz nova znanja. Poslodavci sa druge strane trebaju promisliti o svojem poslovnom konceptu. Dali je ponuda drugačija od konkurencije?
Koji je plan sa random snagom? Veliki dio radnika u turizmu već je otišao u trgovinu a ponuda mnogih ugostiteljskih objekata jednostavno se ne razlikuje.  Znanje će biti od presudne koristi u novome svijetu poslje korone, kako za radnike tako i za poslodavce. Bitno je već sada pripremiti se za taj svijet.

 

Culinary and Service Career sastavio je sljedeću listu web stranica za vas da spremni to vrijeme:

 

Nova znanja

 kulinist.hr kulinarska skola

 https://novaznanjauturizmu.com/o-projektu/ Projekt europske Unije u Vukovaru

 https://www.hueber.de/menschen Knjige za učenje „Menschen“ izdavačke kuće Hueber.
Često ima besplatnih knjiga u digitalnome formatu. Aplikacija za učenje je besplatna.

 singidunum.ac.rs Fakultet za turistcki i hotelijerski menadzment – Beograd

 https://www.essen-und-trinken.de/rezepte Recepti za svaku priliku na njemačkome jeziku

 https://www.wifi.at/kursbuch/tourismus/tourismus-ausbildung Kursevi austrijske gospodarske komore

 https://www.dehoga-bundesverband.de/ausbildung-karriere/?L=0 Kursevi njemačke udruge hoteljera

 https://www.16personalities.com/ Model 16 različitih osobnosti. Uključen vlastiti test osobnosti

 

Novosti iz svijeta turizma

 https://hrturizam.hr/ Vijesti iz hrvatskog turizma

 https://gastgewerbe-magazin.de/ Vijesti iz njemačkog turizma

 https://www.oehv.at/ Udruga austrijskih hoteljera sa dobrom bazom informacija

 https://www.hotelleriesuisse.ch/de/ Vijesti iz švicarskog turizma

 https://www.cntraveller.com/ Vijesti iz luksuznog turizma

 

Digitalizacija

 https://hoteltechreport.com/ Sve vezano uz impelentaciju tehnologije u turizmu

 https://dev.to/ Socijalna mreža za programere

 https://www.udemy.com/ Platforma za učenje programiranja

 

Visit

culinary-career.com

Contact

0049 – 173/ 72-80-515